Faceți căutări pe acest blog

vineri, 6 februarie 2015

Cu capul … la Psiholog

Cu capul ... la psiholog!

Suntem de toate, si zic pana maine aici cuvinte legate si fara repetare despre ce si cum ne categorisim unii pe altii.
.
Sau cum stim ca am fost, cum suntem, sau cum am dori sa fim unii in ochii celorlalti.
.
Sau, cel mai important, desi adesea nu ne place nici sa recunoastem si nici sa spunem cum suntem de fapt, cum suntem chiar noi in proprii nostri ochi.

.
Asta in varianta cand avem o perceptie corecta asupra propriei persoane, dar cel mai adesea, imaginea pe care noi insine ne-o atribuim este in esenta una eronata.
.
Si este corect sa fie asa fiindca din fabrici si uzine cu propria fiinta vom fi subiectivi, lucru dovedit de la maimuta incoace.
.
Este o latura esentiala a omenirii aceasta perceptie (eronata adesea cum spuneam) descrisa prin sintagma cum ca a gresi este omeneste, si asta pentru ca stim sa facem greseli constiente .
.
Nu ca cioara care - prin sistemul nostru de valori - ar gresi cu ceva daca isi face nevoiele in zbor sau de pe o craca in capul oamenilor.
.
Pentru dansa ar fi un lucru perfect viabil in esenta, natural si ... adesea crucial ! ...(nu radeti mai ... :)) ... )
.
Introvertit sau Extravertit?
Poate parea un subiect interesant doar perosanelor ce lucreaza in sistemul de recrutare si angajare sau celor direct raspunzatori teoretic de sanatatea logica a celulei nervoase din capsorul altora.
.
Dar si noi, oameni fara afiliatie crancena cu domeniul psiho-logico-neurotic, ne lovim cateodata de o categorisire printr-o intrebare simpla - simpla :
.

Introvertit sau Extravertit?

.

Test : tu de care esti ? Raspunsul e  Aici

Am gasit o buna prelegere despre prima categorie si o expun aici fiind in asentiment cu cele spuse de autor, (nu ca m-as pricepe prea tare)  :

Cum recunosti un introvertit… si ce te faci cu el?

 
Introvertit sau Extravertit?
Cam 30% dintre oameni sunt introvertiti. Ei au o fire retrasa, tacuta. 
.
Atunci cand nu cunosc destul de bine pe cineva sunt rezervati si distanti. 
.
Se simt bine in mediul cunoscut al familiei, iar in ceea ce priveste cunostintele, cercul lor este restrans.
.
Cu toate ca acorda multa atentie lumii lor interioare, cu greu ar dezvalui ceva despre ea. De aceea prefera sa-i asculte pe ceilalti vorbind. Le este greu sa se adapteze la nou, mai ales la schimbarile bruste. 
.
Prefera sa-si desfasoare studiul sau munca mai degraba singuri decat intr-o echipa, si au nevoie de planuri minutioase si de pregatire ca sa se simta confortabil. Nu stralucesc prin optimism, nu sunt firi foarte vesele.
.

Punctele forte ale introvertitilor: 

Au o atentie concentrata, sunt buni ascultatori, sunt independenti, au o gandire profunda si originala, sunt seriosi, de cuvant, ordonati, se remarca prin integritate, au un simt al sinelui bine integrat. 
.
Conservatori, sunt constanti in ceea ce fac, in idei si mentalitati. Au sentimente stabile si profunde.
.
Desi n-ar trebui niciodata sa incercati sa-i transformati in extrovertiti, introvertitilor le-ar fi util la scoala, in munca lor sau in societate sa fie sprijiniti sa-si dezvolte abilitatile de a comunica cu ceilalti – pentru ei acestea nu vin in mod natural, ca in cazul extrovertitilor.
.
Introvertitii dau impresia ca nu le plac oamenii. 
.
Nu este adevarat, aceasta perceptie s-a format din cauza consumului de energie pe care il au in prezenta celorlalti: in timp ce extrovertitilor timpul petrecut in prezenta altora le mareste energia, introvertitilor le-o scade. De aceea prefera sa interactioneze cu ceilalti nu mult si superficial, ci putin si profund.
.
Daca extrovertitilor le place sa vorbeasca, introvertitilor le place sa asculte. Nu asteapta cu nerabdare pauzele pe care ceilalti le fac in vorbire pentru a avea ocazia sa strecoare comentarii despre ei insisi. 
.
Nici macar nu se grabesc sa raspunda atunci cand sunt intrebati ceva. 
.
Insa ar fi o greseala sa va ganditi ca daca tac inseamna ca sunt de acord cu ce spuneti. Este mai bine sa le cereti un raspuns explicit decat sa presupuneti ce este in mintea lor. Si apoi asteptati, au nevoie de timp ca sa examineze fiecare amanunt al problemei.
.
Una dintre cele mai mari diferente intre introvertiti si extrovertiti este felul in care ei reactioneaza la stres. 
.
Cand extrovertitii sunt stresati, ei reactioneaza vizibil. Pot fuma sau bea, bombani sau striga, arunca farfurii sau pahare, dau cu pumnul sau se pot urca pe pereti. 
.
Cand introvertitii sunt stresati, ei se retrag. Fac asta ca sa-si incarce bateriile. Au nevoie de timp ca sa-si reinstaureze ordinea in lumea lor interioara si ca sa-si recapete energia consumata de prezenta celorlalti.
.

Hai sa vedem ce anume ii streseaza pe introvertiti:

- Incalcarea teritoriului lor. 

.
Nu le luati locul, nu le mutati lucrurile de pe birou… de fapt nu le mutati lucrurile in general, lasati-i singuri daca se retrag si sa nu cumva sa le imprumutati obiectele personale fara sa le cereti voie, pentru ca asta ii infurie destul de tare. 
.
Au nevoie de o camera a lor, bineinteles cu o usa care se poate inchide.
.
Asa cum am spus, au nevoie de timp pe care sa-l petreaca singuri ca sa-si incarce bateriile. Daca li se refuza timpul petrecut doar cu ei insisi devin iritabili si deprimati. 
.
Pentru o sanatate optima au nevoie sa fie singuri cel putin jumatate din timpul folosit pentru a se recrea. Le plac calatoriile lungi, plimbarile in natura, adora compania animalelor – toate aceste lucruri le refac echilibrul interior.
.
- Introvertitii pun mare pret pe intimitate. 
.
Cand li se ignora limitele pe care le impun in aceasta privinta devin deranjati sau se simt jigniti. Chiar daca este vorba numai de faptul ca un coleg vorbeste prea tare la telefon in prezenta lor.
.
- Nu le faceti surprize, 
.
nu le gusta din simplul motiv ca prefera sa stie la ce sa se astepte. Este normal ca fiecare om sa controleze cat mai mult lumea sa… introvertitii insa vor sa controleze lumea intreaga.
.
- Le este frica de esecul in public 
.
si se simt de-a dreptul umiliti cand nu se ridica la inaltimea asteptarilor. Nu-i puneti niciodata in lumina reflectoarelor, se vor simti cu siguranta stingheriti.
.
- Prefera sa comunice in scris. 
.
Spre deosebire de extrovertiti, se pot simti de-a dreptul extenuati cand sunt supusi la prea multa comunicare verbala “care nu duce nicaieri”. Altfel spus, urasc vorbaria ca forma de socializare. 
.
De aceea este de inteles ca uneori ignora pur si simplu telefonul care suna, preferand sa rezolve cat mai multe din lucrurile pe care le au de facut pe mail. Asadar nu va simtiti insultati daca prefera sa comunice in scris.
.
- Introvertitilor le place sa fie bine pregatiti, 
.
mai bine spus sa fie “acoperiti”. Daca sunt presati sa-si dea o parere sau sa vina cu o solutie inainte de a se fi gandit bine la ea se simt inconfortabil si deseori vor refuza sa se exprime in astfel de conditii. 
.
Pentru a evita neintelegerile ar fi foarte bine daca i-ati invata sa va comunice celorlalti clar atunci cand au nevoie de timp inainte de a da un raspuns. Daca n-o fac, intelegeti-i oricum, acum stiti mult mai multe despre ei.
.
Exista diferite grade de introversie, insa foarte putini oameni sunt 100% introvertiti, marea majoritate avand inclinatie fie spre tipul introvertit, fie spre tipul extrovertit, dar prezentand elemente din amandoua tipurile.
http://www.damaideparte.ro/index.php/cum-recunosti-un-introvertit-si-ce-te-faci-cu-el
.

Ce se spune despre Introvertit sau extravertit?

psih. Cornelia Codreanu 
.
Ati auzit adesea calificari de acest gen. 
.
Haideti sa clarificam ce presupun aceste doua valente, nu inainte de a sublinia ca nu exista una buna si una proasta. Fiecare dintre ele are avantajele si calitatile sale si dezavantajele si defectele proprii.
.
Cei doi termeni se folosesc in mod curent de peste 100 de ani si in viata curenta. Cel ce a atras atentia asupra acestei axe validandu-i utilizarea a fost CARL GUSTAV JUNG (1875-1961).
.

Extravertitii

.
- sunt oameni deschisi, comunicativi si sociabili. Ei sunt repede reperati intr-un grup deoarece vorbesc fara retinere cu oricine, despre orice, chiar si despre viata lor personala trecuta sau viitoare. 
.
Sunt genul de oameni care nu se pot abtine sa nu comenteze tot felul de situatii sau subiecte si adesea sunt cei care aduc vestile primii.
.
Sunt glumeti, veseli, optimisti, adesea sunt centrul atentiei la reuniuni, stiind sa intretina sau aduca buna dispozitie. Isi fac foarte usor prieteni, au foarte multe cunostinte, din toate clasele sociale si orice domeniu, deoarece nimic din toate astea nu-l impiedica sa poarte discutii cu oricine. Le place sa aiba activitati sociale, sa lucreze in echipa si cu oamenii.
.
Sunt activi, dinamici, plini de initiativa si adesea buni lideri. Sunt spontani si prefera sa rezolve problemele fara prea multa planificare. Partea practica este cea care domina, in fata partii teoretice, stiintifice. Experienta este baza, nu lectura sau teoria.
.
Sunt increzatori in oameni si in fortele proprii. Cad usor prada emotiilor si impulsivitatii, traiesc sentimentele la cote foarte inalte, isi pierd stapanirea usor dar le si trece repede. Sunt persoane orientate catre exterior si catre viata psihica exterioara, predominand contactul emotional si al constiintei cu mediul extern. 
.
Extravertii, sunt sensibili la reactiile anturajului, la elogiile si criticile celorlalti, la admiratia unui colectiv.
.
In randul celor extravetiti pot exista barfitori, oameni fara cuvant, nestatornici, superficiali sau teatrali, oportunisti, certareti, agresivi, etc.
.

Introvertitii

.
- oameni nu foarte deschisi, cu o fire retrasa, tacuta. Prefera anturajele cunoscute si restranse, prefera sa asculte decat sa vorbeasca, nu vorbesc despre sine prea usor. Prefera cadrul familial.
.
In relatiile sociale sunt rezervati si distanti. Au un cerc restrans de cunostinte. 
.
Aleg mai repede sa munceasca si sa invete singuri, isi fac planuri minutioase inainte de a trece la actiune.
.
Persoane serioase, de cuvant, ordonati, nu foarte veseli si nici excesivi de optimisti. Sunt constanti in preocupari, activitati, idei si mentalitati. 
.
Conservatori. Sentimentele sunt stabile si profunde, au o stapanire de sine exemplara, autocontrol si reactioneaza  dupa ce gandesc, analizeaza.
.
Putin adaptabili la situatiile noi si la schimbarile bruste. Introvertiti pun accent pe viata lor interioara si vietii psihice interioare.
.
Printre introvertiti se gasesc auneori pesoane nesociabile, timide, ezitante, fricoase, visatoare, comode si fara imaginatie.
http://www.nou-nascuti.ro/psihologie/introvertit-sau-extravertit.html
.
Ca cititor de beletristica NLP - Progamare Neuro-Lingvistica adaug (totusi) si punctul de vedere al unui NLP-at :
.

Va considerati o persoana introvertita sau extravertita?

.
In realitate este foarte dificil de realizat o clasificare clara si bine definita; sunt foarte rare persoanele care pot fi plasate la o extrema sau la cealalta. 
.
Majoritatea dintre noi ne plasam la jumatatea dintre cei doi poli.
.
Este bine stiut ca nu toti avem aceleasi reactii in anumite momente de expunere la stimulii din mediu; de exemplu comportamentul in caz de frica este foarte diferit. 
.
Gradul de emotivitate, reactiile sistemului nervos care acompaniaza emotivitatea, precum si capacitatea de adaptare sunt foarte variate.
.
Introvertitul se intereseaza inainte de toate de propriul eu. Este foarte constiincios, dar putin sociabil. 
.
Actioneaza de o maniera inhibata, este exagerat de prudent, sta retras si evita zonele excesiv de agitate; majoritatea timpului evita „stimulii exteriori” prea intensi.
.
Cu extravertitul lucrurile stau total diferit: el iubeste compania si schimbarile si are nevoie de „stimuli exteriori”. 
.
Este in general optimist si mai dinamic decat introvertitul, care cerceteaza foarte atent situatia si adesea o evita. In cazurile extreme, extravertitul are probleme in a-si controla impulsivitatea. 
.
Tinde sa actioneze cu spontaneitate si – atentie! – sa nu respecte nici o regula de convietuire in societate.
.
Cu toate acestea, sunt foarte rare persoanele care pot fi clasate cu certitudine in una dintre cele doua extreme: introvertit-extravertit. Cel mai adesea ne putem da seama daca persoana tinde mai degraba spre un pol sau altul.
.
Daca am schimba acum termenii si ne-am analiza sub aspectul persoana „stabila-instabila”, sa vedem pe unde ne-am regasi?
.
Persoanele stabile sunt calme, pasive, sigure pe ele. Emotivitatea lor este destul de firava, iar sistemul lor nervos actioneaza de o maniera echilibrata.
.
Persoanele care se situeaza mai degraba in zona instabila a raportului „stabil-instabil” sunt aparent cu capul in nori, nervoase, instabile ori descurajante; nu au capacitatea de a lua decizii si au tendinta spre reverie. 
.
Emotiile lor sunt foarte „vii” si usor de provocat. Nervozitatea si fobiile sunt parte integranta a persoanelor instabile.
.
Ca si in analiza introvertit-extravertit, este foarte dificil sa facem o clasificare foarte exacta. Putine persoane se afla la una din cele doua extremitati, majoritatea fiind mai mult sau mai putin aproape de mijloc.
.
Cercetarile facute de H.J. Eysenck (psiholog) si echipa sa au aratat ca diferenta de caracter intre introvertiti si extravertiti se poate explica fiziologic, pe baza fenomenelor ce se petrec la nivelul creierului nostru. 
.
Eysenck a emis ipoteza „excitatie-inhibitie” conform careia trunchiul cerebral este responsabil de activitatea cortexului cerebral; mai exact trunchiul nostru cerebral trimite scoartei cerebrale influxuri preponderent de excitare ori preponderent de inhibitie; in functie de aceasta reactiile noastre la stimulii mediului inconjurator pot fi mai rapide si intense ori mai lente.
.
Prin urmare, conform ipotezei lui Eysenck, la persoanele introvertite, scoarta cerebrala primeste mai multe influxuri de excitare decat de inhibitie, ceea ce o face mult mai sensibila. 
.
Asa se explica faptul ca introvertitii sunt mai centrati asupra lor insisi, trateaza stimulii din mediu mai rapid si mai intens, invata mai repede si sunt mai usor de conditionat. Sensibilitatea crescuta a scoartei lor cerebrale ii face sa fie mai retrasi pentru a se proteja.
.
Dimpotriva, o persoana extravertita primeste in zona cortexului cerebral preponderent influxuri inhibitoare, scoarta lor cerebrala este mai putin sensibila si de aceea poate si chiar este mai adesea expusa stimulilor mediului extern. 
.
Un extravertit are nevoie de aceste semnale „de excitare” si le cauta continuu.
.
V-ati fi asteptat la un asemenea paradox?
.
Imaginea din dreapta arata corelatia dintre cele doua dimensiuni de personalitate: „introvertit-extravertit”. 
.
Dupa pozitia pe care am putea-o ocupa pe cele doua axe, putem identifica anumite aspecte ale personalitatii noastre.  

http://www.competent.ro/?p=62
.

Esti extravertit? Vezi ce job ti se potriveste

.
In momentul in care extravertitii isi cauta un loc de munca, majoritatea se uita dupa un job in care sa nu simta constrangerile clare ale muncii la birou.
.
Pentru a gasi jobul care ti se potriveste cel mai bine, tot ce trebuie sa faci este sa iti dai seama ce apreciezi cel mai mult la un loc de munca.
.
Fie ca este vorba de un mediu de lucru colegial, fie de posibilitatea de a lucra in echipa sau chiar o atmosfera informala de lucru, multe posturi se potrivesc "ca o manusa" celor cu personalitati puternice. 
.
Daca ti se pare dificil sa iti dai seama ce ti se potriveste, internetul te ajuta cu o lista de joburi perfecte pentru extravertiti.
.

Specialist in resurse umane

.
Unii extravertiti au foarte mari sanse sa evolueze profesional intr-un departament de HR. 
.
Activitatea de management al resurselor umane necesita un contact permanent cu diferiti candidati, iar deciziile de angajare necesita o inteligenta emotionala foarte mare, lucru adeseori intalnit la personalitatile extravertite.
.

Actor

.
Majoritatea extravertitilor isi fac, de fiecare data cand vorbesc, o audienta aprobatoare, exact asa cum un actor se urca pe scena si asteapta aplauze. 
.

De ce ar trebui sa fii fericit ca esti introvertit

.
Chiar daca n-o sa strigi in gura mare faptul ca esti introvertit, ca doar nu acesta ti-e felul, tot ar trebui sa fii mandru si sa te simti norocos ca faci parte din acest grup exclusivist. 
.
Asta in ciuda faptului ca, cel mai probabil, ti se lipesc buzele la sedinta, la petrecere stai ca pe ace, iar in pauza de cafea ti-e destul de greu sa socializezi.
.
In ciuda a ceea ce probabil multi cred despre tine, nu esti nici nici antisocial, nici lipsit de imaginatie. Esti doar introvertit, insa in ochii unora asta e chiar mai rau.
.
Si asta chiar daca ai o judecata superioara celor extravertiti, iei decizii mai inspirate si esti capabil sa mentii relatiile mult mai multa vreme decat ceilalti, dupa cum arata noile cercetari, citate de Daily Mail.
.
In plus, radiezi calm, ceea ce nu e putin lucru, in aceasta lume frenetica, in care pana si cei extravertiti vor apela la tine, pentru o judecata calma si echilibrata, in momentele lor de cumpana.
.
Ar trebui sa stii, probabil, si ca nu esti un caz pierdut din punct de vedere profesional - 40% dintre profesionistii ce activeaza la nivel executiv - si aici intra scriitori prestigiosi, artisti, inventatori, diplomati etc. - sunt ca tine, introvertiti.
.
J.K. Rowling este numai unul dintre exemple. 
.
La fel si Meryl Streep, Gwyneth Paltrow, Bill Gates, Regina Elisabeta a Marii Britanii si chiar liderul de la Casa Alba, Barack Obama. 
.

De ce persoanele introvertite prefera solitudinea?

.
Chipurile celor din jur, mimica acestora, este mai importanta pentru persoanele extravertite decat pentru cele introvertite, arata un nou studiu. 
.
Acesta a scos la iveala faptul ca persoanele singuratice nu fac diferenta intre obiectele statice si chipurile celor din jur.
.
Asa se explica de ce persoanele extravertite sunt mai motivate sa caute compania celor din jur, in timp ce singuraticii prefera o carte buna grupului de prieteni, relateaza LiveScience.
.
Scanarea creierelor subiectilor cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani a aratat ca in cazul persoanelor extravertite se inregistra multa activitate in cazul in care acestora li se aratau chipuri umane, neobservandu-se insa activitate, in aceeasi regiune a creierului, cand li se aratau fotografii cu flori rosii, la anumite intervale aparand si flori galbene.
.
Reactiile apareau intr-un interval de 300 de milisecunde de la vederea fotografiilor, ca o reactie subconstienta.
.
In cazul persoanelor introvertite, aceeasi lipsa de activitate a fost inregistrata in ambele situatii, creierul acestora nefacand diferenta intre chipuri si flori.
.
Studiul realizat in California nu face decat sa vina in sprijinul ipotezei ca creierul singuraticilor este diferit de cel al extravertitilor, procesand informatiile legate de oameni si interactiunea cu acestia in acelasi mod cum prelucreaza informatiile despre obiecte.
http://www.ziare.com/articole/extravertit
.
Ca parere personala, consider ca raportul introvertit - extravertit este o problema falsa insa bine inradacinata in comportamentul uman la nivel de socializare.
.
Nu-i ajuta nici pe cei de resurse umane, nici pe cei de la cabinetele psihologice, nici pe cei din spitalele de profil si nici pe cei din institutii militarizate care pun mare accent pe acest aspect.
.
S-a substituit in perioada moderna a zilelor noastre intr-un scop si nu a fost lasat la ceea ce este de fapt - o cauza a unui necesar de socializare despre orice, oricum, oricand si oriunde, fara nici un scop obiectiv.
.
Ca si termeni subiectivi, pot fi luati la bani marunti de oricine are chef sa spuna multe cuvinte despre nimic.

.
Traim vremuri in care orice i se poate intampla oricui, multe lucruri SF devin realitate, axiome, principii si teoreme chiar descoperite de mii de ani sau din trecutul apropiat sufera modificari ... .
.
Se pregatesc realitati cu telekinezie, teleportare, levitatie si cu ... si cu indragitii deja si spectaculosii dealtfel ET (extraterestri da ! ) ... dar si realitati de distrugere in masa si cataclisme globale fie puse la cale de oameni fie de mama si tata Universului ...

.
"Ma omoara" - chit ca pot cadea in ridicol - chestia aia care ni se baga cu forcepsul in creieri si vad ca si astazi e de baza in fizica : perpetuum mobile de speta a II-a (variatii pentru cel de I si ce sa mai spun pentru cel de speta a III-a care este lasat in cuantica pura ... ) , cand noi avem de cateva zeci de ani pila lui Karpen ... (revin pe tema asta cu explicatii pe larg).
.
Se simte tot mai clar interventia megalomana a monopolului de ani a mamutilor industriali de pe glob, mamuti care, in goana lor dupa castiguri, nu doresc ca metode conventionale sau neconventionale ieftine sau chiar gratuite sa faca usoara viata oamenilor de pretutindeni.
.
Ma mir ca internetul, mobilele, chiar si computerele au fost scapate de tinut sub cheie (desi cred ca nu s-a dorit asta) si au urmat calea inventiilor clasice precum electricitatea, radioul, a televiziunii, adica abonamente si plati ale populatiei catre mamuti controlabili politic si fiananciar. .
Acestia de altfel creeaza modelele de socializare pentru a da un scop multor mase de oameni care trebuie sa aibe neuronii ocupati, altfel s-ar ajunge la anarhia care sa le strice lor tot confortul.
.
Daca ai avut rabdarea titanica sa parcurgi materialul pana aici, am sa iti ofer o recompensa (sau un supliciu daca asta inseamna sa citesti si ce este mai jos :) :
.

Cele 12 reguli care te ajuta sa iti indeplinesti obiectivele

.

Regula 1)  Spune STOP amanarilor

.
Aceasta regula este poate cea mai importanta pentru ca ascunde in ea puterea ta de actiune. 
.
Tine minte ca toate aceste reguli sunt de fapt functii mentale pe care trebuie sa le antrenezi, daca vrei sa le ai sub controlul tau.
.
E ca si cum ai duce un mic bagaj, daca nu ai muschi deloc, atunci si un singur kilogram iti pare greu. 
.
Dar daca te-ai antrenat, nici nu simti cand duci 1 kg.  Pur si simplu iti pare natural sa actionezi, daca spui stop capcanei amanarilor.
.
Pentru asta vreau sa iti dau o metoda pe care am folosit-o si eu in trecut si mi-a placut mult pentru ca e super banala si usor de facut. 
.
Tot ce trebuie sa faci este sa nu iti dai voie sa amani decat cate un singur lucru pe zi. Dar nimic mai mult. Ai voie sa amani doar un singur lucru pe zi.
.
Daca te tii de aceasta metoda, reusesti foarte rapid sa treci peste multe amanari si sa iti imbunatatesti super rapid capacitatea de actiune.  
.
In definitiv, nu amanarile conteaza, ci faptul ca iti slabesti pe zi ce trece “muschiul” actiunilor rapide.
.

Regula 2) Invata sa iti conservi energia

.
Cred ca a fost revelatia cea mai importanta din viata mea. 
.
Momentul in care am priceput ca pentru orice obiectiv e nevoie sa consum energie ca sa ajung acolo. 
.
Cand am priceput ca psihicul (mintea si emotiile) functioneaza pe baza de energie, mi-am pus prima intrebare inteligenta din viata mea. 
.
M-am intrebat daca nu cumva pot sa conserv energia pe care o consumam aiurea si sa o folosesc pentru a imi atinge obiectivele.  
.
Acest pas a fost pasul decisiv al vietii mele. Cand am devenit mult mai “zgarcit” cu energia mea. Am avut de luat niste decizii care mi-au schimbat complet modul de viata dar le-am luat si nu mi-a parut deloc rau:
.
- am schimbat alimentatia (hrana cat mai mult cruda si bogata in apa, fara conservanti si chimicale)
.
- am schimbat ritmul activitate-odihna (mai multe pauze decat inainte)
.
- am schimbat modul in care ma relaxam si/sau ma distram (prefer un mediu linistit si relaxant, dupa concediu trebuie sa fiu odihnit. Daca dupa o “distractie” ma simt obosit, inseamna ca nu e deloc ceea ce caut)
.
- mi-am monitorizat modul de trezire (daca ma trezesc obosit si am nevoie de cateva secunde sa imi gasesc echilibrul cand ma ridic din pat, atunci am exagerat cu ceva – mancare, munca, somn)
.
Conservarea energiei este o regula pentru tine daca vrei sa iti poti atinge obiectivele, pentru ca altfel esti ca o masina fara combustibil, tot ce poti face este sa … stai pe loc.
.

Regula 3) jurnalul mental

.
Nu imi place sa scriu un jurnal asa ca am dezvoltat o alta metoda care sa aduca aceleasi beneficii. 
.
Un jurnal este chiar benefic pentru ca iti da voie sa ai acces la modul tau de gandire din trecut si sa te poti bucura de pasii pe care i-ai facut si de evolutia personala. 
.
Cand vezi cat de mult ai crescut, iti creste increderea in tine.  Dar cum nu imi place sa tin jurnale, mi-am dat seama ca mai e si o alta metoda.  
.
Ce ai de facut este sa te obisnuiesti ca in fiecare seara sau oricand in timpul zilei sa iti gasesti 2-3 minute in care sa te odihnesti si in acele momente sa iti dai voie sa te lauzi tu pe tine si sa fii multumit de tine.
.
Ai timp in restul de 24 de ore sa te critici, dar in acele 2-3 minute, pur si simplu cauta orice mic lucru de care poti sa fii mandru de tine si sa te bucuri in sinea ta pentru faptul ca traiesti si ca respiri.  .
.
Iar la finalul celor 2-3 minute de meditatie, pur si simplu spune-ti tie “multumesc”. 
.
Multumeste-ti tie pentru toate lucrurile bune din viata ta, pentru tot ceea ce ai putea sa faci in viitor si pentru tot ceea ce ai facut in trecut. Pur si simplu dezvolta-ti in tine o atitudine de automultumire. 
.
Da-ti voie sa te lasi surprins de puterea pe care o are aceasta emotie de multumire atunci cand o antrenezi si o repeti zilnic.
.

Regula 4) Gaseste scuzele si ignora-le

 .
“Unii chiar au talent, dar eu nu am” este doar un exemplu despre cum o scuza te poate face sa abandonezi drumul tau. Orice scuza e buna ca sa abandonezi un drum. 
.
Dar ce te-ai face daca ai avea pistolul la tampla si la prima scuza pe care ai gandi-o, te-ai trezi cu o explozie in creier?  Daca ar fi ilegale scuzele? Ce ai face atunci? Cum ai gandi, daca nu ai avea voie sa gasesti nici o scuza? 
.
Daca e sa iti faci tie o promisiune pe care sa o respecti 100% in 2013, atunci ar trebui sa iti promiti ca nu mai abandonezi oricat de greu ar fi, oricat de multe argumente ai gasi care sa iti spuna sa abandonezi.
.
Stii ca oamenii care au reusit, au reusit tot timpul IMPOTRIVA oricaror dovezi?  Cand Apple a inventat prima tableta, toti expertii le-au demonstrat clar ca nu exista nici o sansa ca sa aiba succes.
.
Cand s-a inventat orice lucru nou, au fost dovezi aduse de cei mai buni experti ca acel lucru nu va functiona. Si totusi acei vizionari erau atat de prosti incat nu au crezut pe expertii care veneau cu argumente.
.
Una din regulile mele este sa nu cred in experti, ci sa cred in puterea de reusita a oricarei actiuni care se continua pana la capat.
.

Regula 5) Dezvolta-ti puterea de rezistenta

.
Fara putere de rezistenta esti tentat sa cedezi la orice mica greutate. Imediat cand iesi din zona ta de confort, ai parte de presiuni. 
.
Daca esti obisnuit sa abandonezi la cea mai mica greutate, atunci ai nevoie de putere de rezistenta. 
.
Metoda mea pentru a imi dezvolta puterea de rezistenta este sa imi pacalesc mintea. Cand dau de ceva greu, imediat suprapun peste aceea situatie, o recompensa. Cu cat presiunea e mai mare, cu atat si recompensa e mai mare. 
.
Nu imi las mintea sa simta greul, ci mai scad din puterea acelui lucru greu prin placerea pe care o primesc prin recompensa.
.
Recompensele pot sa fie absolut orice lucru iti face tie placere sa il faci. O recompensa poate sa fie orice actiune care o faci fara alt scop decat ca sa te simti bine.  
.
Poate ca iti face placere sa mananci ceva fain, sau sa citesti o carte, sau sa vezi un film, sau sa faci o baie relaxanta, sau sa te plimbi. O recompensa trebuie sa respecte cateva reguli:
.
- sa nu consume energie
.
- sa nu depinda de alte persoane
.
- sa nu consumi timp pentru a o obtine
.
- sa iti dea o stare de bine si cand te gandesti la ea
.
Daca suprapui recompensa peste un moment de presiune, atunci iti antrenezi mintea sa gandeasca ca orice greutate iti aduce si placere. 
.
In timp, nici o presiune, nici o greutate, nici un obstacol din viata ta nu il mai percepi ca fiind dificil, ci o sa te obisnuiesti sa mergi mai departe, chiar daca te confrunti cu obstacole oricat de mari.
.
Aceasta regula este una dintre cele de care vei avea cel mai mult nevoie in viata ta si in drumul tau spre succes.  
.

Regula 6) Inceteaza sa te plangi

.
Vestea rea este ca nu ai nici un motiv logic pentru a te plange. Pentru ca doar tu esti responsabil 100% de toate insuccesele tale. De fapt, insuccesele iti netezesc calea spre succese.
.
Dar daca nu te-ai recompensat in perioadele in care ti-a fost greu, e posibil sa abandonezi chiar cand drumul a devenit deja neted pentru tine.  Vestea buna este ca tu esti responsabil 100% de toate succesele tale. 
.
Nu ai nici un motiv sa te plangi pentru insuccese pentru ca ai avut numai de castigat din ele. Ai invatat exact ce sa nu mai faci. Ai invatat exact ce te duce la insucces. 
.
Cu cat ai mai multe insuccese cu atat elimini din variantele gresite de actiune.  Problema e sa nu incerci sa repeti acelasi drum cand ai vazut ca te-a dus intr-o prapastie.
.
Invata sa schimbi ceva, orice mica schimbare poate sa duca la un efect urias peste cateva luni.  
.
Stii ca exista un sistem de lasere care masoara distanta de la pamant la luna printr-un fascicol de lumina ce pleaca de pe pamant si atinge o oglinda lasata pe suprafata lunii de una din misiunile Apollo.
.
Dar daca misti cu 1 milimetru fascicolul de lumina atunci cand pleaca spre luna, la destinatie, el va avea o deviatie nu de 1 milimetru ci de peste 1 kilometru. 
.
Orice mica schimbare va provoca efecte pe care nici nu le anticipam inca.
.
Fa o schimbare legata de asumarea responsabilitatii. Da-ti seama ca tu esti singura cauza a efectelor din viata ta. Doar atunci poti sa iti asumi faptul ca tot tu esti si singura persoana care poate cu adevarat sa schimbe ceva in viata ta.
.

Regula 7)  Masoara-ti succesul

.
In NLP inveti chiar de la inceput ca succesul (obiectivele)  trebuie sa le poti cuantifica, masura. 
.
Daca nu poti sa masori ceva, nu ai de unde sa stii daca ai atins obiectivul sau nu. 
.
O batrana se ruga la Dumnezeu sa ii dea bani. Si a aparut Dumnezeu si i-a dat o moneda de 1 ban. 
.
Esti multumit cu 1 ban in plus? Sau stii exact cum arata succesul tau, ce simti si ce gandesti cand iti atingi succesul? Stii exact ce schimbari apar in viata ta cand iti atingi obiectivele? 
.
Banii pot sa fie doar un indicator ca sa iti dai seama cata valoare oferi in viata altor oameni.
.
Daca nu existau bani, as fi zis ca poti masura aceea valoare prin numarul de oi si gaini sau camile pe care le primesti ca multumire pentru ce faci pentru altii. 
.
Dar acum, banii nu sunt un scop in sine, ci doar un mijloc de a evalua ce oferi tu altor oameni. Invata sa oferi valoare in viata altor oameni.
.
Pune-ti intrebarea: “Pentru cata lume ofer eu ceva cu adevarat de valoare? Care e valoarea pe care o aduc eu in viata oamenilor?” 
.
Aceste intrebari te vor ajuta sa iti dai seama daca esti pe drumul potrivit pentru tine, sau daca e nevoie de o schimbare in viata ta.
.
Psihicul nostru e guvernat de nevoia de a da valoare propriei vieti. Daca ceea ce faci nu ofera valoare, te vei simti din ce in ce mai mult plafonat, nemotivat, fara entuziasm, fara directie. 
.
Orice activitate ofera ceva de valoare, dar trebuie sa te gandesti care e valoarea pe care tu o aduci si cui. Daca descoperi aceste doua criterii (care e valoarea si cui anume o oferi) atunci o sa iti creasca mult motivatia si puterea interioara.
.

Regula 8 ) Inceteaza sa iti faci griji

.
Cea mai frecventa greseala pe care o faci este ca iti pastrezi mintea in directia problemelor. 
.
Gandul la probleme te face sa simti o emotie negativa, de teama, anxietate, presiune, tristete, descurajare. Adica exact ceea ce nu ai nevoie in drumul tau spre succes.  
.
Cel mai bun si mai cu cap lucru pe care il poti face este sa iti duci mintea de la problema, la solutie. 
.
Daca iti pastrezi in minte doar intrebarea “ce nu am vazut inca la situatia asta?” (“care e solutia la situatia asta?”) atunci mintea e atenta doar la pozitiv, iar emotia ce apare e una de curiozitate, de motivatie, de placere. 
.
Cand iti faci griji, mintea se blocheaza singura, e ca si cand mergi cu masina tot timpul cu frana de mana activata. 
.
O minte blocata de griji, nu poate sa aiba viziune, nu e creativa si oboseste foarte repede. Un om plin de griji, este un om obosit, care depinde de mediul din jur.
.
Un om care a invatat ca “toate trec” este un om liber, nu mediul din jur decide pentru el.  
.
Dialogul mental este cel care iti dezvolta sau iti slabeste puterea interioara. Asa ca, discuta cu tine doar despre solutii si nu despre probleme. Lasa grijile in trecut, focalizeaza-te pe prezent.
.
Viitorul inca nu a venit, dar daca ai destula incredere in tine, viitorul este stralucitor.  In general oamenii care nu au incredere in ei se tem de ce le aduce viitorul, asa ca mintea lor se refugiaza in trecut. 
.
Sfatul meu pentru acest an este sa iti “arunci” in viitor viziunea si obiectivele, dar sa traiesti in prezent, pentru ca doar in prezent poti sa simti ca viata ta merita traita.
.

Regula 9) Invata sa inveti

.
Evalueaza-ti zilele si saptamanile nu dupa cata mancare ai mancat, sau dupa cati bani ai facut ci dupa cate lucruri noi ai invatat. Daca ai invatat zilnic ceva nou, atunci aceea zi este o zi castigata pentru tine.
.
Conteaza nu doar sa inveti mult, ci sa inveti cu cap. Adica alege bine ceea ce vei invata pentru ca 365 de zile trec super repede. Alege-ti intre 1-3 mentori acest an de la care sa inveti ceva.
.
Stabileste-ti exact ce anume vrei sa inveti si mai ales “de ce” vrei sa inveti acele lucruri. 
.
Apoi incepe sa studiezi ce au facut mentorii alesi de tine, ce ar face ei in situatia ta, ce ai face tu in situatia lor, etc.
.
Pune-te in cel putin 3-4 puncte de vedere cand analizezi orice situatie, chiar daca acele puncte de vedere par opuse (cu atat mai bine).  Incepe sa inveti un nou domeniu in acest an pentru ca de acum poti alege tu ceea ce iti place sa studiezi.
.
Pana acum poate ai lasat pe altii sa iti zica ce sa studiezi, dar acum ai acces la mai multa informatie. Studiul fa-l dupa metoda care ti se potriveste tie cel mai bine:
.
- scoala online
.
- cursuri la o universitate
.
- carti citite
.
- discutii cu mentori sau experti
.
Orice metoda de studiu e buna, dar foloseste-o cat mai  aprofundat. Secretul consta in a studia eficient, nu neaparat tone de informatie, ci de a gasi esenta in ceea ce studiezi. 
.
Iar pentru asta, cea mai buna metoda este a avea acces la unul sau mai multi mentori care au studiat si ei acele lucruri.  
.

Regula 10) Gaseste-ti motivatia zilnic

.
Zilnic ai nevoie de 4-5 minute de automotivare. Gaseste ce te motiveaza pe tine cel mai mult si zilnic aplica aceea metoda. 
.
Pentru mine cel mai motivant este sa vizualizez un moment in care ma simt super motivat si sa il retraiesc intens, cu toate simturile, cu tot corpul.
.
Pentru alte persoane este motivant sa isi repete in minte o fraza, o propozitie, un cuvant. 
.
Fiecare motivatie e buna, trebuie sa testezi sa o gasesti pe a ta si sa o aplici zilnic, ca un tratament, ca o terapie impotriva abandonului.
.
Motivatia se pierde daca nu este reinnoita. Avem nevoie sa ne reamintim zilnic pentru ce merita sa traim, pentru ce merita sa zambim, pentru ce merita sa iubim. 
.
Scoate din vocabular cuvinte urate precum “munca”, “servici” si adu in vocabular cuvinte frumoase precum “pasiune”, “talent”. 
.
Cand ai un vocabular care te motiveaza, atunci te vei simti motivat. Daca nu esti atent, risti sa iti intoxici mintea cu cuvinte anti-motivationale si sa iti distrugi cate putin din motivatie, zilnic.
.
Ca sa iti cresti motivatia intreba-te “pentru ce fac eu acest lucru?”. Iar cand gasesti raspunsul mai intreba-te inca o data “si care e beneficiul pe care il caut cand obtin acel lucru dorit de mine?”
.
Motivatia e un domeniu magic, e frumos sa poti apasa acele butoane din mintea unui om ca sa produca un surplus de motivatie. Foloseste aceste intrebari si o sa poti tu singur sa iti cresti motivatia cand ai nevoie de ea.
.

Regula 11) Zona de confort si zona de talent

.
Regula aceasta te invata un lucru care te poate scoate din orice problema. Daca iti dai seama care e zona ta de confort si care e zona ta de talent si stii sa le folosesti pe amandoua, esti un om superior.
.
Zona de confort contine in centrul ei toate lucrurile care te fac pe tine sa te simti bine fara sa faci nici un efort. 
.
Acele lucruri pe care le poti face fara sa te transformi, fara sa evoluezi, pentru ca deja esti pe acel nivel unde ai acces la ele. 
.
Cu cat te departezi de centrul zonei tale de confort si mergi spre granita zonei, cu atat lucrurile devin mai tensionate. 
.
La granita zonei de confort sunt lucrurile care iti doresti sa le faci azi dar renunti la ele maine. Inca nu fac parte din sistemul tau. Inca nu le-ai asiminat in psihicul tau. 
.
Doar facand cate un pas in afara zonei tale de confort, poti intra in zona ta de talent. Zona de talent este domeniul sau domeniile la care esti tu bun cu adevarat. Acolo se gaseste succesul tau.
.
Dar pentru asta trebuie sa iesi din zona de confort si sa mergi spre centrul zonei tale de talent. Viata ta incepe dincolo de zona ta de confort, mergand spre zona ta de talent.
.
Zilnic ai de facut macar cate un pas. Pana cand  centrul talentului tau devine identic cu centrul confortului tau. Atunci succcesul tau este asigurat.
.
Cand suprapui cele doua zone, nu mai ai de muncit nici macar o zi din viata ta, pentru ca tu deja esti in cea mai confortabila situatie pentru tine. 
.
Tot ce trebuie sa faci atunci este sa fii tu insuti, iar succesul vine spre tine, fara nici un efort.  
.

Regula 12) Cum aduc fericire in viata mea

.
Nimic din toate acestea nu isi au rostul daca nu devii din ce in ce mai fericit pe masura ce te dezvolti. 
.
Poti sa inveti sa fii super sanatos, sa faci o gramada de bani, sa ai o multime de relatii, sa ai puterea de a decide peste mii de oameni, sa fii cel mai talentat om care s-a uitat vreodata in oglinda, dar daca nu esti fericit, toate au fost ZERO.
.
Fericirea trebuie inteleasa pentru ca vad tot mai multi oameni ca o confunda cu bucuria, sau cu placerea, sau cu veselia. 
.
Unii chiar cred ca fericirea e ascunsa in spatele clipelor de distractie. 
.
De fapt sunt cateva principii care aduc fericire in noi, principii care erau cunoscute in antichitate dar dupa ce filozofia lui Aristotel a prins putere in occident, au fost tot mai putini oameni care ne-am invatat sa fim fericiti. 
.
Inveti la scoala o gramada de lucruri inutile, dar nu te invata nimeni sa fii fericit. 
.
Parca e doar un mit, ceva abstract, ceva imposibil. 
.
Ca si cand nu poti fi fericit in aceasta lume, trebuie doar sa astepti un salvator, un paradis, altfel nu ai acces la fericire. 
http://www.nlpmania.ro/cele-12-reguli-ale-succesului-in-2013/#.URk_wWfL30d

.

Sfarsit (deocamdata.... ! :) )